Utilajele agricole

Fie ca ai o ferma mica, medie sau mare, utilajele agricole sunt o necesitate pentru succesul din agricultura. Insa care utilaje te vor ajuta pe tine depinde de nevoile tale, ale gradinii si ale fermei. Astfel, mai jos ai listate utilajele necesare pentru fiecare ferma si cum te pot ajuta sa produci mai mult.

Este important de mentionat faptul ca fiecare fermier trebuie sa-si cunoasca foarte bine afacerea inainte de a investi in utilaje agricole. Aceste tehnologii sunt atat de diverse incat unele s-ar putea sa nu fie potrivite cu modelul vostru de business. Studiati cat mai bine piata utilajelor agricole si apelati doar la profesionisti atunci cand vine vorba de investitii considerabile.

IPSO Agricultura este liderul pe piata romaneasca de utilaje agricole si merita atentia fiecarui fermier atunci cand vine vorba despre astfel de tehnologii care sa mareasca productivitatea afacerilor din domeniul agricol.

Utilaje indispensabile afacerilor din domeniul agricol

  • Tractor. In ziua de azi, cand spui “agricultura” spui si “tractor”. Asta pentru ca este cel mai versatil si mai folositor utilaj agricol. Indiferent de dimensiunea terenului sau a fermei, tractorul e capabil sa preia din treburile agricole, facandu-le mai bine si la scala mai larga. Mai adauga si atasamente de tractor si ai un utilaj care se poate ocupa aproape in totalitate de ferma ta.

Ai de ales dintr-o multitudine de modele diferite. Dimensiunea, numarul de cai putere si chiar si tractarea (2 roti versus 4 roti) vor depinde in functie de nevoile tale. Insa daca nu beneficiezi de un buget mare la inceput, multi fermieri apeleaza la tractoarele vechi. Chiar si un tractor de 40 de ani iti poate face muncile campului, insa nu e atat de dotat precum unul nou.

  • Combina. Cand cultivi cereale, o combina pentru sezonul de recoltat este absolut indispensabila. Acestea incep prin a secera recolta prin taierea plantei de la baza. Apoi incepe procesul de treierat, unde partile comestibile ale plantei sunt separate de partile necomestibile. In final, pleava este sortata, ramanand doar cerealele. Sunt modele care pot recolta si cartofi sau in.

Deoarece combina nu e folosita constant, multi fermieri aleg sa inchirieze in sezonul recoltei. Sau, ca si in cazul tractorului, poti opta pentru o combina mai veche care nu costa atat de mult.

  • Camioneta. In ziua de azi, acestea sunt la fel de comune in randul fermierilor precum tractoarele. Fie vorba de transportat animale sau ai nevoie sa mergi printre randurile de pe camp, camioneta le face cu usurinta. Daca ii adaugi si o remorca, aceasta poate deveni la fel de versatila precum tractorul, insa nu la aceleasi treburi.

Ce categorii de utilaje sunt?

Desi utilajele descrise mai sus sunt necesare, totalitatea utilajelor sunt impartite in 4 mari categorii, in functie de rolul lor. Inainte de a achizitiona echipamentul pentru ferma ta, trebuie sa iei in considerare toate situatiile in care ai nevoie de ele. Astfel, cele 4 categorii in car esunt impartite utilajele sunt:

  • Utilaje pentru cultivarea solului

Acestea sunt diferitele tipuri de pluguri si grape folosite pentru aratul pamantului. Pentru a ara corespunzator pamantul, acestea trebuie sa fie rezistente. De asemenea, asigura-te ca tractorul este suficient de puternic pentru a trage plugul prin pamant.

  • Utilaje pentru plantat

Acestea vin in diferite forme si se adreseaza diferitelor tipuri de recolte. Cand alegi unul, consulta-te cu vanzatorul pentru a vedea care este atasamentul potrivit pentru tine. Daca ai un buget mare, exista pe piata utilaje care stropesc semintele cu apa si erbicid inainte de a le planta. Insa, daca alegi un model mai vechi, analizeaza-l putin si observa daca are elemente uzate.

  • Utilaje pentru irigat

Acestea se ocupa cu aprovizionarea apei pe camp, dar si cu drenajul acesteia daca e necesar. De la rezervoare de apa trase prin camp pana la irigarea cu ajutorul dronelor, utilajele pentru irigat sunt disponibile pentru toata lumea.

  • Utilaje de recoltat

Acestea sunt, in principiu, combinele agricole, insa mai sunt si alte utilaje disponibile. Din nou, deoarece nu sunt folosite constant, poti alege sa inchiriezi o combina in loc sa cumperi. Asta iti va salva niste costuri pe care le poti investi inapoi in ferma. De asemenea, mereu exista optiunea unor modele vechi, insa trebuie verificate bine si nu sunt atat de eficiente.

In concluzie, e aproape imposibil sa menti o ferma fara utilaje agricole. Desi nu e nevoie sa achizitionezi toate utilajele de pe piata, sunt unele de care nu te poti lipsi. Ia in considerare utilajele discutate pentru cea mai buna alegere pentru ferma ta!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *