Iubesc românii sportul

Iubesc românii sportul? Este o întrebare foarte bună la care vom încerca să găsim un răspuns. Încă de pe băncile școlii eram întrebați care este materia noastră preferată. Un numar destul de mare din elevii unei clase ar fi dat un răspuns clar și apăsat: sportul. Nu spuneți că nu-i așa că nu mințiți pe nimeni. Ce-i drept, majoritatea acestora erau băieți. Dar de ce acest răspuns? E simplu, era o oră de joacă, de alergare, de fotbal, leapșa sau mai știu eu ce alte jocuri. Nu era chiar sport în adevăratul sens al cuvântului. Probabil dacă ora respectivă implica vreo 20 de ture de alergare, serii de flotări, abdomene, genoflexiuni și vreo 5 ture de mersul piticului, nu cred că mai afirma nici 5% că adoră ora de sport. Greșesc? Eu nu cred. Așadar, întrebarea rămane: iubesc românii sportul?

La liceu, în primii 2 ani se fac 2 ore de sport pe săptamână. Așa-i că vă duceați din ce în ce mai rar? Poate nu cei care citiți acum acest articol, dar colegi de-ai dumneavoastră cu siguranță. În ultimii 2 ani de liceu se face o singură oră pe săptămână, cel puțin în zilele noastre. Este adevărat că acum mai mulți ani, când sportul era materie de BAC, se făceau mai multe ore de sport. Acum și interesul a scăzut.

De ce nu mai fac elevii sport?

Elevii nu mai fac sport din comoditate. De lene, nu vor să se schimbe sau să-și aducă de schimb și, prin urmare, nu fac sport. Nu-mi spuneți că nu este așa pentru că am fost și eu liceean și am avut astfel de colegi. Mai ales colege. Dacă băieții încă mai fac mișcare, fetele au ajuns să urască această oră. Faptul că transpiră și trebuie să se schimbe reprezintă motive des întâlnite în rândul reprezentatelor sexului frumos din liceu pentru care acestea nu mai practica sportul. Gândiși-vă că dacă obligate (daca putem spune așa) nu fac mișcare, în timpul liber, cu siguranță aceasta lipsește cu desăvârșire. Nu generalizez, bineînțeles, dar așa se întâmplă în cele mai multe cazuri. Uitatți-vă în jur, prin oraș. Câte fete cu kilograme în plus vedeți pe strada? Foarte multe, nu-i așa? Oare de ce? Revenim la acea întrebare: iubesc românii sportul? Parcă începem să conturăm un răspuns.

Dacă veți întreba vreun suporter (nu neaparăt de fotbal), vreun microbist sau un trecător de pe strada daca îi place sportul, sunt șanse foarte mari ca răspunsul să fie afirmativ. Dacă întrebarea devine: “când ați făcut ultima oară sport?”, interlocutorul, probabil, va râde și v-a spune că a trecut ceva timp. Repet, nu generalizăm, exista și cazuri fericite.

Ca să concluzionăm și să ajungem la un răspuns, românul iubește sportul, dar nu-i place să-l practice. Sau nu-și face timp pentru el. Una din doua. Românul de rând iubește să privească sportul sau să primească informații din sport. Chiar dacă nu v-ați uitat la ultimul meci al naționalei, tot vreți să știți rezultatul și marcatorii, nu-i așa? La fel și la handbal. Nu priviși, dar vreși să știți ce-a făcut Oltchimul în ultimul meci.

E o chestie de nuanță. Iubesc românii sportul? Să-l privească, da. Să-l practice, nu prea.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *